تندخوانی چیست؟

تند خوانی چیست؟ در این مقاله قصد دارم به شما بگویم چرا باید تندخوانی را بیاموزیم و آموزش تندخوانی چگونه باعث افزایش سرعت مطالعه شده و این مشکل اساسی جامعه ایرانی که کندخوانی و کمبود سرانه مطالعه است خودمان را نجات دهیم.
اکثر معلمان و اساتید دانشگاه با واژه ای به نام تندخوانی مخالفند چون اعتقاد دارند که بهترین روش برای مطالعه، خواندن با سرعت پایین و تمرکز بالاست. ولی خوب تقریباً همهی ما وقتی مطلبی را میخوانیم، یا آن را به سختی یاد میگیریم و یا باید چندین بار بخوانیم. خود من بعد از آشنایی با روش های تندخوانی متوجه شدم که این علم نه تنها درک مطلب من را پایین نمیآورد بلکه برعکس، هم سرعت و هم درک مطلب من افزایش پیدا میکند.
تندخوانی چیست؟
تندخوانی یک مهارت است که به شما کمک میکند با سرعت بیشتر و درک بالاتری مطالعه داشته باشید. در واقع شما در تندخوانی مجموعه ای از تمرینها را انجام می دهید تا به سرعت مطلوب خود برسید. این تمرین ها روزانه حداکثر ۲۰ دقیقه از شما زمان میگیرد اما یک عمر شما کتابها را با سرعت بیشتری میخوانید. تندخوانی یک مهارت اکتسابی است و هرچه بیشتر تمرین کنید با سرعت بیشتری در خواندن خواهید داشت.
تاریخچه تندخوانی
اطلاعات خیلی دقیقی از این موضوع نیست اما بنیانگذار علم تندخوانی را خانم اویلین وود (evelyn wood) میدانند. او میخواست بداند که چرا برخی دانشآموزان با سرعت بیشتری می خوانند و متوجه شد آنهایی که زیر متن خط میبرند سرعت مطالعه بالاتری دارند. ایشون طی ده سال تحقیق اصولی را طراحی کرد و در سال ۱۹۶۰ اولین کتابش به چاپ رسید.
افراد مشهوری که از تندخوانی استفاده کردند
در تحقیقی ویژگی مشترک ۱۰۰ هزار نفر از افراد موفق را استخراج کردند یکی از ویژگیهایی که بالای ۹۰ درصد افراد موفق از آن استفاده میکردند علم تندخوانی بود. با چند تن از این افراد موفق که از تندخوانی استفاده میکردند آشنا میشویم:
جان اف کندی
سی و پنجمین رئیس جمهور آمریکا در دهه ۱۹۶۰ با علم تندخوانی آشنا شد. او در جوانی از اینکه سرعت مطالعه پایینی داشت ناراضی بود (۳۰۰ کلمه در دقیقه). به دنبال راهکار با استفاده از تکنیکهای تندخوانی سرعت مطالعه خودش رو به 1200 کلمه در دقیقه رساند. او افراد کابینه خود را به این آموزش تشویق کرد و در آن سالها تندخوانی در آمریکا بسیار رواج پیدا کرد.
بیل گیتس
بیل گیتس این غول الکترونیک و تکنولوژی جهان هم با علم تندخوانی ویژگی مشترک افراد موفق دنیا آشنا بود او ادعا دارد این دانش را از کسی نیاموخته ولی با توجه به آموزش های خودساخته با سرعت ۷۰۰ کلمه در دقیقه می تواند بخواند.
وارن بافت
سرمایه گذار موفق قرن بیستم اعتقاد دارد سرعت خواندن بسیار مهم است. و یکی از علومی است که باید هر فردی آن را بیاموزد. وارن بافت میگوید: ای کاش خود من سریعتر با علم تندخوانی آشنا شده بودم و میتوانستم کتاب های بیشتری را بخوانم.
آنتونی رابینز
این فرد سوپر موفق دنیا در کتاب” پول” خود می گوید در نوجوانی تصمیم گرفتم روزی یک کتاب بخوانم. اما هیچ وقت نتوانستم این کار را انجام دهم. پس از آشنایی با مهارت تندخوانی در مدت هفت سال، هفتصد کتابخواندم و تا ۱۹ سالگی، هزار کتاب را خوانده بودم.
چرا تندخوانی اینقدر مهم است؟
در طول زندگی ما سالها با کتاب و مطالعه سر کار داریم. دوازده سال در مدرسه و چهار سال تحصیلات کارشناسی. همچنین اگر قصد ادامه تحصیل داشته باشیم ما ۲۰ سال مستقیم با کتاب سر و کار داریم.
تحقیقات نشان میدهد اگر فردی بخواهد تخصص اول دنیا در رشتهای شود باید ۱۰ هزار ساعت مطالعه کنند. البته در کشور ما با ۵۰۰۰ یا حتی هزار ساعت هم میتوان به تخصص دست پیدا کرد. به این دلیل که اکثر مردم ما کتاب نمیخوانند و یا کم میخوانند.
ما باید برای ازدواج و رابطه عاطفی، فرزند پروری، سرگرمی، روزنامه و ایمیلها مطالعه کنیم. حال که این همه خواندن در زندگی ما تاثیر بالایی دارد. به اهمیت این مهارت، که ویژگی مشترک اکثر افراد موفق دنیا است پی میبریم پس برای افزایش سرعت مطالعه نیاز است تا این مهارت را بیاموزیم.
سرعت مطالعه چیست ؟
معیاری که تعیین میکند ما چقدر با کیفیت و با سرعت مطالعه میکنیم WPM (WORD PER MINUTE) یا سرعت مطالعه است. در این روش ما کتابی ساده را به مدت یک دقیقه (نرمال) و یا چند دقیقه میخوانیم. سپس تعداد کلماتی را که در آن زمان خواندهایم شمارش میکنیم و و با استفاده از فرمول زیر عدد به دست آمده سرعت مطالعه ماست.
مقایسه سرعت مطالعه ایران و جهان
سرعت مطالعه متوسط در ایران بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کلمه است. البته ما جز کشورهای کندخوان در جهان هستیم و یکی از دلایل آمار پایین سرانه مطالعه کشور نیز همین است. میانگین مطالعه در آمریکا ۶۰۰ و در ژاپن 1000 کلمه است. میانگین مطالعه در جهان نیز حدود ۶۰۰ کلمه است و پیشرفت این کشورها نیز سرانه مطالعه بالا به دلیل تند خوانی است. .
معروفترین استاد تندخوانی در جهان
به یقین فردی که در پیشرفت علم تندخوانی بیشترین تأثیر را گذاشته است عالیجناب تونی بوزان بوده است.
تونی بوزان بنیانگذار روش پیشرفته نکته برداری یعنی مایندمپ MIND MAP نیز بود و مسابقه جهانی هوش و حافظه را نیز راه اندازی کرد. تونی بوزان این استاد بی نظیر هوش و تندخوانی و حافظه در سال ۲۰۱۹ در سن ۷۶ سالگی دنیا را ترک کرد.
معروف ترین اساتید تندخوانی ایران
ورود تند خوانی در ایران را در دهه ۶۰ و توسط آقای مجد میدانند. البته علم تندخوانی تغییر زیادی نکرده است و بقیه اساتید همان روش را ادامه میدهند.
از دیگر اساتید معروف تند خوانی در ایران آقای نصرت و سیدا که بسیار قدیمی هستند و تلاش زیادی برای این مهارت در ایران کردهاند میتوان نام برد و در نسل جدید هم استاد سعید محمدی با تندخوانی فانتوم به معروفیت دست پیدا کرده است.
رکوردداران تندخوانی
اولین رکورد دار این مسابقات که هنوز انسان ها به خود باور زیادی نداشتند آقای مایکل جی گلا آمریکایی بود با ۱۸۰۵ کلمه در دقیقه
– کجتیل گونارسون با رکورد ۳۰۰۰ کلمه در دقیقه از کشور نروژ
– سین آدام آمریکایی با رکورد ۳۸۵۰ کلمه در دقیقه که یک آمریکایی اصیل است.
– نابغه و قهرمان ۶ بار مسابقات تندخوانی جهان خانم آنا جونز که رکورد سرعت او 4251 کلمه در دقیقه است.
معرفی بهترین کتابهای تندخوانی
قدرت تندخوانی تونی بوزان
آقای بوزان در این کتاب معتقد است یک فرد تندخوان سریع تر و عمیق تر فکر می کند او در این کتاب تاریخچه تندخوانی را گفته است و علاوه بر تمرین های تندخوانی آموزش درک مطلب ، یادداشت برداری و خلاصه نویسی را نیز داده است.
برنامه هفت روزه یادگیری تندخوانی
این کتاب توسط مبدع مهارت تندخوانی خانم اویلین وود نوشته شده است. به این دلیل می تواند کتاب مهمی باشد زیرا که او در این کتاب یک استراتژی ۷ روزه برای یادگیری تند خوانی و درک مطلب بالا قرار داده است.
چطور طی ۱۰ روز سریعتر بخوانیم
این کتاب نوشته ابی مارکس بیل متخصص علم تندخوانی است. در این کتاب استراتژی هایی برای بالا بردن بهره ذهنی و استفاده بهینه از چشم قرار داده است که سرعت مطالعه را به سه برابر افزایش دهد.
دلایل یادگیری تندخوانی: چرا باید یاد بگیریم؟
افزایش لذت مطالعه
قطعا وقتی هنگام مطالعه سرعت بالاتری داشته باشیم و مطالب بیشتری را درک کنیم. با افزایش سرعت مطالعه ما تعداد کتابهای بیشتری میخوانیم و در مغز ما یک مسیر عصبی تشکیل میشود که از کتاب خواندن لذت خواهیم برد.
افزایش قدرت حافظه
حافظه نیز مثل عضلات بدن نیاز به تمرین دارد و بهترین تمرین برای حافظه کتاب خواندن است و هر چه ما سریعتر و بیشتر کتاب بخوانیم حافظه قوی تری خواهیم داشت.
افزایش اعتماد به نفس
انسان ها هرچه علمشان بیشتر شود اعتماد بیشتری به خودشان پیدا میکنند و یکی از راه هایی که علم افزایش پیدا می کند خواندن کتاب است.
افزایش قدرت تفکر
هر چه ما بیشتر کتاب بخوانیم، بیشتر به فکر فرو می رویم که کدام مطلب صحیح است کدام یک از مطالب را ما باید بپذیریم و کدام یک را خیر.
چگونه تندخوان میشویم
در ایران بیشتر از روش META GUIDING استفاده می کنند. در این روش شما با استفاده از یک نشانگر و افزایش سرعت چشم سرعت مطالعه خود را بالا می برید. تمرین های تندخوانی این روش در ابتدا سعی در حذف دلایل کندخوانی دارد. سپس با بالا بردن دقت و سرعت چشم و افزایش سطح دید روی کتاب، سرعت مطالعه شما را افزایش می دهد.
حرف آخر
اگر شما تندخوانی را یاد نگیرید اتفاق خاصی در زندگی شما رخ نخواهد داد اما با یادگیری آن قطعاً یک قدم به موفقیت نزدیکتر میشوید بی دلیل نیست که بالای ۹۰ هزار فرد موفق در دنیا این مهارت را آموختهاند قانونی وجود دارد اگر یک کار یا یک مهارت به موفقیت انسان های زیادی کمک می کند به شما هم کمک خواهد کرد.
همچنین در رابینز یک دوره ویژه تندخوانی داریم که در صورتی که علاقه به این مبحث دارید میتوانید آن را تهیه کنید. این دوره به سادهترین شکل ممکن با تمارین بسیار تندخوانی را به شما آموزش میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید